31.5 C
Tirana
19 / 06 / 2024

Përsosmëria në art dhe arsyet pse David i Mikelanxhelos ka mbetur një vepër ikonike

Skulptori Donatello kishte ringjallur nudon klasike duke skalitur një version bronzi të Davidit (1440-60). Do të bëhej një kryevepër e Rilindjes së Hershme. Por figura e lartë e mermerit e Mikelanxhelos e kapërceu atë si versioni më i arrirë dhe më ikonik në historinë e artit perëndimor. Statuja madhështore e Mikelanxhelos, 17 metra e gjatë, përshkruan profetin David, me llastikun që do të përdorë për të vrarë Goliathin, të shtrirë mbi supin e tij të majtë. Mikelanxhelo mori vendimin e pazakontë për të përshkruar Davidin përpara betejës (në të kundërt, Davidi triumfues i Donatello qëndron me këmbën e tij mbi kokën e prerë të armikut të tij). Në fakt, armiku i madh i Davidit (Goliath) nuk përmendet fare në vepër.

Mikelanxhelos u ngarkua të prodhonte skulpturën për Opera del Duomo në Katedralen e Firences. Ajo do të ishte një nga një seri statujash që do të vendoseshin në kamaret e tribunave të katedrales (rreth 80 metra mbi tokë). Atij iu kërkua nga konsujt e Bordit të përfundonte një projekt, të braktisur më parë nga Agostino di Duccio dhe Antonio Rossellino, të cilët të dy kishin refuzuar bllokun e madh të mermerit për shkak të pranisë së shumë ” taroli ” (të papërsosurve). Blloku i mermerit kishte qëndruar i papunë në oborrin e Operës për rreth 25 vjet. Në biografinë e tij të cituar shpesh, Ascanio Convidi shkroi se dihej (nga dokumentet e arkivës) që Mikelanxhelos punoi mbi Davidin “në fshehtësi të madhe, duke e kyçur larg syve të vëmendjes kryeveprën e tij deri në janar të vitit 1504”. Ai shtoi se “meqenëse ai punonte në oborrin e hapur, kur binte shi, ai punonte i lagur” por, në vend që ta linte shiun ta shqetësonte, ai frymëzoi metodën e punës së Mikelanxhelos, në të cilën ai krijoi një model dylli (të Davidit ) dhe e zhyti në ujë. Ndërsa punonte, ai ulte nivelin e ujit, duke e zbuluar figurën e dyllit pak nga pak. Siç shpjegon Convidi, “duke përdorur dalta të ndryshme [ai më pas] skaliti atë që mund të shihte duke dalë”. Aq i zhytur në projektin e Davidit ishte Mikelanxhelos, sa thuhet se “ka fjetur në mënyrë sporadike, dhe kur e ka fjetur ai ka fjetur me rroba dhe madje edhe me çizme ende të veshura, dhe hante rrallë”.

Puna e përfunduar është një shembull i shkëlqyer i mjeshtërisë së anatomisë së Mikelanxhelos. Kjo është më e dukshme në muskulaturën e Davidit; forca e tij u theksua përmes qëndrimit klasik kontrapposto (asimetrik), me peshën që zhvendoset në këmbën e tij të djathtë. Gjysma e sipërme e trupit ishte bërë pak më e madhe se këmbët, në mënyrë që shikuesit që e shikonin Davidin nga poshtë ose nga larg, të përjetonin një perspektivë më realiste. E tillë ishte autenticiteti i figurës, deklaroi Vasari: “Pa asnjë dyshim kjo figurë ka vënë në hije çdo statujë tjetër, të lashtë apo moderne, greke apo romake”.

Ndërsa statuja u nderua gjerësisht, ajo u fye gjithashtu për eksplicititetin e saj seksual. Për shembull, gjatë fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë, një gips i Daviditu ekspozua në Muzeun Victoria dhe Albert të Londrës. Për të mos ofenduar shijet e grave fisnike, mbretëresha Viktoria urdhëroi që figurës t’i shtohej një fletë fiku suva “e shkëputur” për të mbrojtur modestinë e Davidit . Në një rast tjetër, një kopje e Davidit iu ofrua bashkisë së Jerusalemit për të shënuar 3000 vjetorin e pushtimit të qytetit nga mbreti David. Fraksionet fetare në Jerusalem kërkuan që dhurata të refuzohej sepse figura e zhveshur konsiderohej pornografike. Një kopje plotësisht e veshur e Davidit nga Andrea del Verrocchio, një bashkëkohës fiorentin i Mikelanxhelos, u pranua në vend të saj.

Disa fakte dhe kuriozitete

1. Figura kolosale e Davidit është 17 metra e gjatë, e barabartë me një ndërtesë 2-katëshe. Ajo ishte gdhendur në një bllok të madh mermeri të Carrara.

2. Blloku që është prerë ishte i dëmtuar. Dy skulptorë u ngarkuan me komisionin, përpara se Mikelanxhelo të merrte kontrollin, por asnjëri nuk mund të punonte me sukses gurin e cilësisë së dobët të ofruar.

3. Mënyra e Davidit shpjegoi kufizimet e gurit. Ai është i hollë dhe koka e tij tregon anash sepse blloku ishte shumë i ngushtë që ai të shikonte përpara. Pozicioni i tyre i kundërt shpjegonte një vrimë që ekzistonte tashmë në mermer midis këmbëve.

4. Mikelanxhelo ishte vetëm 26 vjeç kur filloi dhe 28 kur mbaroi. Ai ishte tashmë një nga skulptorët më të mirë të gjallë në atë kohë, pasi kishte përfunduar “Pietà” me mosbesim total të Romës, kur ishte vetëm 24 vjeç.

5. Fillimisht ishte menduar të ulej në vijën e tavanit të Katedrales së Firences. Kur u përfundua, ishte thjesht shumë e bukur dhe e madhe për t’u ngritur atje lart dhe për t’u shfaqur në Palazzo della Signoria.

6. Studimet moderne kanë zbuluar se ai është anatomikisht i përsosur, përveç një muskuli të vogël që mungon në shpinë. Mikelanxhelo, i cili studioi me skrupulozitet anatominë, e dinte këtë, më vonë shkroi se ishte i kufizuar nga një defekt në mermer.

7. Vena jugulare në qafën e Davidit është e fryrë, e përshtatshme për dikë në gjendje frike ose eksitimi (siç do të kishte qenë bariu i ri). Mjeshtri i madh i Rilindjes padyshim e dinte se kjo ishte një veçori e sistemit të qarkullimit të gjakut, por shkenca mjekësore nuk e dokumentoi këtë zbulim deri 124 vjet më vonë.

8. Ishte stilistikisht novatore. Interpretimet e mëparshme të Davidit, të tilla si ato të Donatello dhe Verrocchio, e përfaqësuan atë fitimtar mbi Goliathin tashmë të vrarë. Këtu, ai është në greminën e betejës, vështrimi i tij intensiv dhe balli i vrenjtur që përfaqësojnë një moment soditës.

9. Davidi përfaqëson formën dhe proporcionin e idealizuar mashkullor, një temë e zakonshme në skulpturën klasike greke. Por puna e Mikelanxhelos është shumë më natyraliste, e rrënjosur në kuptimin anatomik që i ka kaluar shumë grekët. Davidi është edhe një paraqitje e bukur e idealit, por çuditërisht reale, një arritje përcaktuese e Rilindjes Italiane.

10. Sot, rreth 1.5 milionë njerëz vizitojnë Davidin çdo vit. Ajo ka jetuar në Galerinë Accademia në Firence për 150 vjet, që kur u zhvendos brenda në 1873 për ta mbrojtur atë nga elementët.

Siç pritej, David fitoi admirimin e artistit dhe historianit të madh të Rilindjes, Giorgio Vasari:

“Kur gjithçka përfundoi, nuk mund të mohohet se kjo vepër ka marrë shkëlqimin e të gjitha statujave të tjera, moderne apo antike, greke apo latine; asnjë vepër tjetër arti nuk është e barabartë me të në asnjë mënyrë, me përmasa kaq të sakta dhe harmonike, bukuri kaq perfekte. Ekselenca u përfundua nga Mikelanxhelo.”

Përgatiti: Albert Vataj

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x