24.5 C
Tirana
23 / 06 / 2024

Policia paralajmëron mediat që publikuan e-mailet e hakuara të Gledis Nanos: Hetim dhe procedim penal për vendosjen para përgjegjësisë!

Policia e Shtetit ka paralajëmruar gazetat, portalet dhe televizionet për publikimin e të dhënave sensitive të zbuluara nga sulmi kibernetik i hakerave, ndaj databazës së TIMS dhe e-maileve të ish drjetorit të Përgjithshëm të Policisë, Gledis Nano.

Policia e Shtetit thotë përmes një njoftimi për media, se Prokuroria është agazhuar në monitorimin e mediave që shpërndajnë materialet e hakeruara, duke paralajmëruar se në rast konstatimi do të nisë procedimi penal dhe sekuestrtimi i materialeve në fjalë.

Njoftimi i plotë:

Në zbatim të vendimit të prokurorit të Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Tiranë, të datës 19.09.2022, për sekuestrimin e të dhënave, në kuadër të procedimit penal Nr.5430 të vitit 2022, për veprat penale “Ndërhyrja në të dhënat kompjuterike”, “Ndërhyrja në sistemet kompjuterike”, dhe “Keqpërdorimi i pajisjeve” bëjmë me dije mediat dhe opinionin publik se:

Me vendimin e datës 19.09.2022, Prokuroria ka vendosur ndalimin e publikimit të çdo të dhëne të botuar nga autorët e sulmit kibernetik, vendim ky në zbatim të nenit 103 të Kodit të Procedurës Penale “Ndalimi i publikimit të aktit”.

Prokuroria ka vendosur që asnjë e dhënë e botuar nga autorët e sulmit kibernetik të mos publikohet nga mediat audiovizive, të shkruara, online, në rrjete sociale apo në çdo formë të publikimit apo transferimit të të dhënave që postohen nga autorët e këtij sulmi kibernetik mbi sistemin TIMS të Policisë së Shtetit.

Prokuroria ka ngarkuar Njësinë C për Hetimin e Krimit Kibernetik në Policinë e Shtetit, Autoritetin e Mediave Audiovizive (AMA) dhe Autoritetin e Komunikimeve Elektronike dhe Postare (AKEP), që të grumbullojnë të gjithë informacionin e deritanishëm dhe të ardhshëm të të dhënave objekt sekuestrimi.

Në rast të shkeljes së këtij vendimi nga cilido, Njësia C për Hetimin e Krimit Kibernetik në Policinë e Shtetit do të nisë menjëherë hetimin në kuadër të procedimit penal Nr.5430/2022, për vendosjen përpara përgjegjësisë ligjore të personave përgjegjës.

Policia e Shtetit kërkon mirëkuptimin e mediave dhe të opinionit publik, pasi publikimi i këtyre të dhënave cënon rëndë rendin publik dhe sigurinë kombëtare.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x