19.5 C
Tirana
19 / 05 / 2024

Shtatë Mrekullitë E Botës Së Lashtë

Shtatë mrekullitë e botës së lashtë janë një testament i zgjuarsisë, krijimtarisë dhe ambicieve njerëzore. Historianët e gjurmojnë origjinën e kësaj liste që nga periudha helenistike kur studiues, si Herodoti rreth vitit 450 pes, përpiluan një renditje të strukturave më mbresëlënëse në botën e tyre. Kjo listë përfshinte mrekulli si kopshtet e varura të Babilonisë, mauzoleumi në Halicarnassus dhe Kolosi i Rodosit. Ndërsa vetëm disa nga këto mrekulli kanë mbijetuar në kohët moderne, ato vazhdojnë të magjepsin me madhështinë dhe shkallën e tyre të madhe.

Në vitin 2007, një iniciativë e quajtur New7Wonders Foundation u mblodh për të zgjedhur shtatë mrekulli të reja nga e gjithë bota. Kjo iniciativë u krijua nga një dëshirë për të përditësuar dhe zgjeruar listën origjinale të Shtatë mrekullive duke reflektuar diversitetin bashkëkohor global. Lista rezultuese përfshinte monumente të tilla si Petra në Jordani, Machu Picchu në Peru dhe statuja e Krishtit Shëlbues në Brazil.

1. Kopshtet E Varura Të Babilonisë

Ilustrim që përshkruan Kopshtet e varura të Babilonisë përrallore.

Kopshtet e varura të Babilonisë janë një nga shtatë mrekullitë e botës së lashtë. Ishte një vepër unike e inxhinierisë dhe arkitekturës e ndërtuar në qytetin e Babilonisë , që ndodhet afër Bagdadit të sotëm, Irak . Burimet antike ia atribuan kopshtin mbretit Nebukadnetsar II në shekullin e 6 para Krishtit si dhuratë për gruan e tij, Amytis. Arkitektët synonin që kopshtet të kopjojnë terrenin malor të atdheut të saj, shumë të ndryshëm nga peizazhi i sheshtë i Mesopotamisë.

Projektuesit ndërtuan Kopshtet e Varura në një seri tarracash të ngritura të mbështetura nga kolona guri. Çdo tarracë ishte e mbuluar me shtresa dheu dhe e mbjellë me pemë, shkurre dhe lule të ndryshme. Zotëruesit ujitnin kopshtet duke përdorur një sistem kompleks kanalesh që bartnin ujin nga lumi Eufrat aty pranë . Kopshtet në fakt nuk ishin “varur” në kuptimin që ato ishin pezulluar nga asgjë. Në vend të kësaj, qytetarët iu referuan atyre si “të varura” sepse dukeshin të varur mbi buzë të çdo tarrace për shkak të rritjes së tyre të harlisur dhe ngjyrave të gjalla.

Pavarësisht se është një nga mrekullitë më të famshme të botës së lashtë, sot ka shumë pak prova fizike që mund të konfirmojnë ekzistencën e saj. Shumica e përshkrimeve vijnë nga tekste të lashta të shkruara nga historianë grekë, të cilët kurrë nuk e panë atë vetë. Disa studiues madje kanë debatuar nëse Kopshtet e varura kanë ekzistuar fare apo nëse ato ishin thjesht një mit i krijuar për qëllime propagandistike.

2. Statuja E Zeusit Në Olimpia

Statuja E Zeusit Në Olimpia

Skulptori grek Phidias krijoi Statujën e Zeusit në shekullin e 5-të pes, dhe qëndronte mbi 40 metra e lartë brenda Tempullit të Zeusit në Olimpia. Statuja përshkruante Zeusin, mbretin e perëndive, të ulur në një fron prej fildishi dhe ari. Veshja dhe sandalet e tij ishin gjithashtu prej ari, ndërsa flokët dhe mjekra e tij ishin prej fildishi. Në dorën e majtë, ai mbante një skeptër me një shqiponjë të vendosur në majë, që simbolizonte fuqinë e tij si sundimtar i të gjitha krijesave të gjalla. Ai kishte një statujë të vogël të Nike, perëndeshës së fitores, në dorën e tij të djathtë.

Ndërtimi i statujës mori gati një dekadë për t’u përfunduar dhe kërkoi burime të mëdha. Fildishi për trupin importohej nga India , ndërsa ari për veshjet vinte nga rajone të ndryshme rreth Greqisë . Froni vetë kishte gurë të çmuar dhe gurë të çmuar të ngulitur në të.

Statuja e Zeusit në Olimpia ishte një kryevepër në bukurinë e saj artistike dhe kishte një rëndësi të madhe fetare për grekët e lashtë. Tempulli ku banonte konsiderohej si një nga vendet më të shenjta në Greqi, kushtuar nderimit të zotit të tyre më të fuqishëm. Fatkeqësisht, si shumë thesare të lashta, Statuja e Zeusit në Olimpia nuk mbijetoi me kalimin e kohës. Studiuesit besojnë se ajo u shkatërrua ose humbi gjatë një prej tërmeteve të shumta në Olimpia gjatë historisë.

3. Mauzoleumi Në Halicarnassus

Mauzoleumi i Halicarnassus

Mauzoleumi ishte një varr madhështor i ndërtuar gjatë shekullit të 4-të pes në Halicarnassus, një qytet i vendosur në Turqinë e sotme . Struktura u porosit nga Artemisia II e Caria, gruaja e mbretit Mausolus, për të nderuar kujtimin e tij pas vdekjes së tij në 353 para Krishtit. Mauzoleumi qëndronte në një lartësi mbresëlënëse prej mbi 45 metrash, dhe skulptura dhe relieve të ndërlikuara e zbukuronin atë. Ndërtuesit e ndërtuan atë duke përdorur mermer me burim nga guroret e afërta dhe disa arkitektë dhe skulptorë të njohur grekë e projektuan atë – si Satyros, Pythis, Leochares dhe Timotheos.

Pjesa e jashtme e mauzoleumit paraqiste një strukturë piramidale me shkallë me katër anët e zbukuruara me friza të skalitura që përshkruanin skena nga mitologjia greke. Maja e piramidës zotëronte një statujë të Mausolus dhe Artemisia duke hipur në një karrocë. Brenda mauzoleut kishte disa dhoma që përmbanin dekorime të përpunuara si afreske dhe fletë ari. Dhoma qendrore strehonte sarkofagun e Mausolus dhe Artemisia. Me kalimin e kohës, mauzoleumi pësoi dëmtime nga fatkeqësitë natyrore dhe aktivitetet njerëzore si plaçkitjet. Shumë nga skulpturat e saj origjinale janë humbur ose shkatërruar. Megjithatë, disa fragmente kanë mbijetuar dhe tani janë të ekspozuara në muze të ndryshëm në mbarë botën.

Pavarësisht rënies së tij gjatë shekujve, Mauzoleumi në Halicarnassus mbetet një pikë referimi e rëndësishme kulturore që tregon mjeshtërinë e aftë dhe arritjet artistike të qytetërimeve të lashta. Ndikimi i tij është i dukshëm në veprat e mëvonshme, siç është Taj Mahal në Indi, i cili është frymëzuar në mënyrë të ngjashme. Sot, vizitorët mund të shohin ende mbetjet e kësaj strukture madhështore në vendndodhjen e saj origjinale në Bodrum, Turqi, ku puna e vazhdueshme e restaurimit synon të ruajë atë që ka mbetur nga kjo mrekulli e lashtë.

4. Tempulli I Artemidës

Tempulli I Artemidës

Tempulli i Artemidës ishte në Efes (tani Selçuku i sotëm, Turqi). Qyteti fillimisht ia kushtoi perëndeshës greke Artemis, të cilën banorët e adhuronin si mbrojtëse e grave dhe pjellorisë. Së pari, një ngastër origjinale e tokës dhe e strukturuar u shkatërrua nga një përmbytje rreth shekullit të 7-të pes. Ndërtimi i tempullit të dytë, më madhështor, filloi në shekullin e 6-të pes, gjatë mbretërimit të mbretit Croesus. Një zjarrvënës shkatërroi këtë tempull të dytë, por ai u rindërtua në një shkallë më të madhe nga Efesianët në vitin 323 pes ( Aleksandri i Madh ofroi ta financonte, por ata refuzuan sepse “një perëndi nuk duhet të ndërtojë një tempull për një tjetër”). Tempulli i ri përmbante mbi 120 kolona mermeri dhe qëndronte në lartësinë 60 këmbë.

Tempulli i Artemidës nuk ishte vetëm një mrekulli arkitekturore, por gjithashtu shërbeu si një qendër e rëndësishme fetare. Pelegrinë nga e gjithë Greqia vinin për të adhuruar në tempull dhe për t’i ofruar dhurata Artemidës. Në tempull kishte shumë thesare të vlefshme, duke përfshirë statuja ari dhe argjendi. Fatkeqësisht, pavarësisht madhështisë dhe rëndësisë së tij fetare, Tempulli i Artemidës pësoi raste të vazhdueshme të shkatërrimit dhe u shkatërrua përfundimisht nga pushtuesit e gotëve në vitin 268 të es. Sot, pak mbetje nga Tempulli i Artemidës, përveç disa rrënojave të shpërndara dhe disa kolonave të rindërtuara, të cilat u rizbuluan në 1869 nga arkeologët.

5. Fari I Aleksandrisë

Ilustrimi i farit të Aleksandrisë.

Fari i Aleksandrisë, i njohur gjithashtu si Farosi i Aleksandrisë, ishte një kullë e ndërtuar në Aleksandri, Egjipt , gjatë mbretërimit të Ptolemeut II Filadelfus në shekullin III para Krishtit. Ishte një nga shtatë mrekullitë e botës së lashtë dhe qëndroi si një simbol i përsosmërisë inxhinierike dhe arkitekturore për shekuj.

Inxhinierët ndërtuan farin në ishullin Pharos në hyrje të portit të Aleksandrisë. Arkitekti Sostratus e projektoi atë me tre nivele: një shtresë e poshtme katrore, një shtresë e mesme tetëkëndore dhe një shtresë e sipërme cilindrike që strehonte zjarrin e fenerit. Fari ishte afërsisht 330 metra i lartë dhe blloqet e gurit gëlqeror ishin pjesa më e madhe e materialit të tij.

Qëllimi i farit ishte të drejtonte anijet në portin e zënë të Aleksandrisë në mënyrë të sigurt. Drita e saj mund të shihej nga mbi 30 milje larg (disa pretendime madje sugjerojnë deri në 100 milje) dhe shërbeu si një ndihmë lundrimi për marinarët që udhëtonin përgjatë bregut të Mesdheut të Egjiptit. Natën, zjarri i fenerit të farit digjej vazhdimisht duke përdorur dru ose materiale të tjera të djegshme deri në dritën e ditës, kur pasqyrat reflektonin dritën e diellit. Pasqyrat përbëheshin nga pllaka metalike të lëmuara që reflektonin rrezet e diellit në një pikë të vetme, duke krijuar një rreze intensive të dukshme për milje.

Me kalimin e kohës, tërmetet e dëmtuan strukturën dhe vendasit përfundimisht e çmontuan atë midis viteve 956 dhe 1323 pas Krishtit. Sot, vetëm rrënojat kanë mbetur në vendndodhjen origjinale në ishullin Pharos, një zbulim i bërë nga arkeologët francezë që kryen një ekspeditë nënujore në 1994. Pavarësisht shkatërrimit të tij, fari i Aleksandrisë mbetet një simbol ikonik i përsosmërisë së lashtë inxhinierike. Dizajni i tij inovativ vendosi standarde të reja për farat në mbarë botën, duke frymëzuar imitime të panumërta gjatë historisë.

6. Kolosi I Rodosit

Kolosi I Rodosit

Kolosi i Rodosit ishte një statujë gjigante e perëndisë greke Helios, e ngritur në qytetin e Rodosit nga Chares e Lindos në 280 para Krishtit. Ajo qëndronte në hyrje të portit dhe konsiderohej si një nga shtatë mrekullitë e botës së lashtë. Statuja ishte bërë prej bronzi dhe hekuri dhe ishte mbi 108 metra e lartë. U deshën 12 vjet për t’u ndërtuar dhe nxënësit e Chares e përfunduan atë pas vdekjes së tij. Statuja përshkruante Helios duke qëndruar me një këmbë në secilën anë të hyrjes së portit, duke mbajtur një pishtar në njërën dorë dhe një shtizë në tjetrën.

Një tërmet shkatërroi Kolusin në vitin 226 para Krishtit, vetëm 54 vjet pas ndërtimit të tij. Statuja u rrëzua në copa dhe mbeti e shtrirë në tokë për mbi 800 vjet përpara se të shkrihej për skrap nga pushtuesit arabë në vitin 653 pas Krishtit. Pavarësisht jetëgjatësisë së saj relativisht të shkurtër, Kolosi ndikoi ndjeshëm Greqinë e lashtë. Ai simbolizonte fitoren kundër armiqve të huaj dhe ndihmoi në krijimin e Rodosit si një qendër thelbësore të tregtisë dhe kulturës. Sot, ka pak mbetje fizike të Kolosit të mbetur në Rodos. Megjithatë, trashëgimia e saj jeton përmes letërsisë, artit dhe kulturës popullore. Shumë shkrimtarë i kanë referuar statujës, duke përfshirë Shekspirin, i cili e përmend atë në “Julius Cezar”. Ai gjithashtu ka frymëzuar përshkrime të shumta artistike, të tilla si pikturat e JMW Turner dhe Salvador Dali.

7. Piramida E Madhe E Gizës

Piramida e Madhe e Gizës në sfond me statujën e Sfinksit të Madh në pjesën e përparme/ Shutterstock.com

Piramida e Madhe e Gizës është një nga strukturat më ikonike dhe mbresëlënëse në botë. E vendosur në periferi të Kajros, Egjipt , egjiptianët e ndërtuan këtë piramidë mbi 4500 vjet më parë gjatë mbretërimit të faraonit Khufu. Piramida qëndron në një lartësi mbresëlënëse prej 481 këmbësh dhe përbëhet nga mbi 2 milionë blloqe guri, secila prej të cilave peshon nga 2 deri në 15 tonë. Baza e piramidës mbulon një sipërfaqe prej rreth 13 hektarësh dhe është në linjë të përkryer me pikat kardinal.

Teknikat e ndërtimit të përdorura në ndërtimin e kësaj piramide janë ende një mister i vogël për inxhinierët modernë. Teoritë sugjerojnë se punëtorët përdorën rampa dhe rula për të transportuar gurët masivë nga guroret milje larg. Ka gjithashtu të ngjarë që punëtorët e aftë të përdornin dalta dhe çekiç bakri për të formuar dhe prerë këta gurë përpara se t’i transportonin për montim.

Brenda piramidës shtrihet një rrjet kompleks dhomash dhe pasazhesh. Dhoma kryesore përmban një sarkofag graniti që besohet të ketë mbajtur mbetjet e faraonit Khufu. Përreth kësaj dhome ka dhoma më të vogla ku vajtuesit vendosnin oferta për udhëtimin e faraonit të ndjerë në jetën e përtejme. Piramida e Madhe ka ekzistuar përmes fatkeqësive natyrore, luftërave dhe neglizhencës njerëzore për mijëra vjet. Pavarësisht moshës së tij, madhështia dhe misteri i tij vazhdojnë të magjepsin njerëzit në mbarë botën. Sot, vizitorët mund të eksplorojnë brendësinë dhe pamjen e jashtme të piramidës përmes turneve me guida. Vendi përmban gjithashtu piramida të tjera dhe varre të lashta që ofrojnë një pasqyrë të jetës së përditshme në Egjiptin e lashtë.

Këto mrekulli magjepsin imagjinatën tonë sepse dëshmojnë për zgjuarsinë e paraardhësve tanë dhe monumentet e mbijetuara vazhdojnë t’i bashkojnë njerëzit për t’u mrekulluar në të njëjtën mënyrë që bënin mijëra vjet më parë. Udhëtarët dhe historianët nga të gjitha sferat e jetës, prejardhjet politike dhe kulturat mund të bashkohen nën ndjenjën e përbashkët të habisë që provokojnë këto legjenda. Gjatë konflikteve të kësaj epoke, ne mund të shpresojmë vetëm të lëmë pas artefakte dhe krijime të ngjashme frymëzuese.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x