31.5 C
Tirana
19 / 06 / 2024

Lëndët djegëse fosile janë shumë më të mira se ndërprerjet

Ndërsa bota e shikonte, presidenti francez Emmanuel Macron i shpjegoi Presidentit Biden këtë javë bazat e ofertës dhe kërkesës në tregjet e naftës, shkruan The Hill. Videoja e takimit e bëri të qartë: Ekspertët e energjisë duhet të fillojnë të përsërisin me zë të lartë të vërtetën bazë se energjia e besueshme është thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien e njeriut.

Tutoriali i Macron Energy 101 me Biden përforcoi realitetin se bota po përballet me një krizë energjetike në rritje dhe Lindja e Mesme nuk do të jetë në gjendje të shpëtojë tregjet. SHBA do të bënte mirë ta merrte parasysh këtë fakt. Ajo duhet të zbatojë masa mbrojtëse për tregjet e naftës dhe gazit, si dhe për tregjet e energjisë elektrike, para se të jetë tepër vonë.

Dhe mos bëni gabim, “shumë vonë” po na shqetëson. Për shembull, muajin e kaluar një ndërmarrje në Michigan mbylli një central bërthamor 811 megavat pothuajse një dekadë përpara se të skadonte leja e funksionimit. Javën e kaluar, Komisioni i Shërbimit Publik të Miçiganit e bëri një hap më tej duke miratuar një kërkesë nga Consumers Energy, një ndërmarrje kryesore, për të mbyllur fabrikën e fundit të qymyrit të mbetur deri në vitin 2025. Kjo është 15 vjet përpara afatit. Mbyllja do të nënkuptojë humbjen e 1,560 megavat të kapacitetit të besueshëm, në mënyrë që kompania të mund të përmbushë qëllimin e saj tërësisht vullnetar për emetimet neto të CO2 deri në vitin 2040.

Bashkojini këto mbyllje të planifikuara me planet në pritje për shumë impiante të tjera të mëdha gjeneruese diku tjetër. Ju mund të shihni lehtësisht besueshmërinë e energjisë elektrike në rajon duke kërcyer afër skajit. Paralajmërimet nga North American Electric Reliability Corporation, e cila mbikëqyr rrjetin elektrik të Amerikës së Veriut, sqarojnë situatën tonë të dobët. Vlerësimi i Besueshmërisë Verore i NERC 2022 raportoi se pjesa më e madhe e Midwest “përballet me një mungesë kapaciteti … duke rezultuar në rrezik të lartë të emergjencave të energjisë gjatë kushteve të pikut të verës”.

Operatori i Pavarur i Sistemit Midcontinent (MISO), i cili mbikëqyr rrjetin në 15 shtete të SHBA dhe një provincë kanadeze, lëshoi ​​një paralajmërim të ngjashëm. Ai hodhi fajin për rritjen e brishtësisë së rrjetit mbi “pensionet termike dhe kalimin në rritje drejt burimeve të rinovueshme”.

Përfaqësuesit e MISO dhanë paralajmërime shtesë për mbyllje të mundshme të rrymës nëse ndërmarrjet nuk mund të importojnë energji elektrike nga jashtë zonave të tyre të operimit, ose nëse era nuk fryn gjatë periudhave me kërkesë të lartë. Në krahasim, PJM, operatori më i madh i rrjetit në vend, kreditoi prodhimin e ri të gazit natyror dhe energjisë elektrike nga centralet bërthamore të shpëtuara së fundmi në Illinois për furnizime të bollshme dhe çmime të ulëta.

Përballë mungesës në rritje të energjisë dhe përdorimit të gazit natyror nga Rusia si një armë politike, disa vende evropiane po zgjedhin të vonojnë nxitimin gjithnjë e më të rrezikshëm për të imponuar energjinë e gjelbër. Gjermania, Austria, Holanda, Çekosllovakia dhe Mbretëria e Bashkuar po rihapin të gjitha fabrikat e qymyrit, të paktën përkohësisht.

Ambasadori çek për sigurinë energjetike, Vaclav Bartuška, e tha troç: “Nëse do të ketë një ndërprerje të gazit këtë dimër, ne do të djegim gjithçka që mundemi për të mbajtur njerëzit tanë të ngrohtë dhe për të prodhuar energji elektrike”. Holandezët kanë bërë një “apel urgjent” për të kursyer gazin natyror përpara dimrit dhe kanë vendosur të heqin të gjitha kufizimet në stacionet e prodhimit të qymyrit.

Gjermania dhe Austria po reduktojnë konsumin e gazit natyror dhe po hapin impiante të qymyrit për të rritur furnizimin e tyre me gaz përpara se të vijë dimri. Ministri gjerman i Ekonomisë dhe anëtar i Partisë së Gjelbër, Robert Habeck tha: “Kjo është e hidhur, por është thelbësore” të rifillojnë fabrikat e qymyrit. Ndërmarrjet, tha ai, kanë nevojë për më shumë kohë për t’i bërë opsionet e energjisë së pastër të sigurta dhe të besueshme.

Në Amerikën e Veriut, Jim Robb, CEO i mbikëqyrësit të industrisë elektrike NERC, u shfaq në emisionin “Matter of Fact” të Soledad O’Brien për të paralajmëruar kundër “daljes së çrregullt në pension të objekteve më të vjetra të prodhimit të qymyrit dhe bërthamës”. “Po ndodh shumë shpejt,” tha ai. Robb u kujtoi shikuesve nevojën për të balancuar besueshmërinë, përballueshmërinë dhe ndikimin mjedisor. Ai kritikoi tendencën për të “mbitheksuar një nga tre dimensionet” dhe tha, “Edhe një moment pa pushtet është një problem real për njerëzit”.

Kur burimet e rinovueshme përbënin disa pikë përqindjeje të furnizimit tonë me energji elektrike, ishte relativisht e padëmshme për disa të pretendonin se kishte vetëm rezultate negative nga karburantet fosile dhe bërthamore. Ne të tjerët e dinim se, pavarësisht nga çdo sfidë që lidhet me përdorimin e tyre, ne gjithmonë mund të mbështeteshim tek ata për ngrohje dhe energji elektrike. Por në të gjithë planetin, politikat e energjisë së gjelbër na kanë shtyrë në një pikë kthese. Ne kemi mbyllur shumë burime të besueshme të energjisë dhe të metat e qenësishme të energjisë së rinovueshme po rriten shumë për t’u injoruar.

Ka kaluar koha që ne të ndalojmë nxitimin e rrezikshëm për të shfrytëzuar vetëm energjinë e gjelbër si era dhe dielli. Ne thjesht nuk jemi gati. (Sipas The Hill)

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x