35.5 C
Tirana
17 / 07 / 2024

Infertiliteti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e veshkave: Si po ndikon ndryshimi i klimës në trupin e njeriut?

Presionet njerëzore mbi mjedisin global po bëjnë kërdi në planetin tonë, por ato janë gjithashtu një kërcënim gjithnjë e më madh për shëndetin e njeriut.

Këtu janë vetëm 9 mënyra se si ndryshimet klimatike që ndikojnë në trupin e njeriut.

Ndërprerje e gjumit

Një studim i vitit 2022 në Universitetin e Kopenhagës, zbulon se rritja e temperaturave të nxitura nga ndryshimet klimatike po ulin ndjeshëm sasinë e gjumit që njerëzit në mbarë botën bëjnë.

Probleme me frymëmarrjen

Rritja e nivelit të ozonit dhe grimcave në tokë – grimcat e vogla të ngurta dhe të lëngëta të materies në ajër të prodhuara nga burime natyrore dhe të krijuara nga njeriu – janë zbuluar se çojnë në funksion të zvogëluar të mushkërive, veçanërisht nëse një person është i ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit në fëmijëri .

Shqetësimet kryesore që vijnë nga ndotja e ajrit janë: astma, rinosinuziti , sëmundjet pulmonare obstruktive kronike dhe infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes.

7. Dëmtimi i veshkave

Dehidratimi nga ekspozimi ndaj nxehtësisë mund të dëmtojë veshkat, të cilat varen nga uji për të ndihmuar në largimin e mbetjeve nga gjaku ynë në formën e urinës.

6. Alergjitë e rënduara

Me rritjen e niveleve të CO2, të cilat janë rritur me 9 për qind që nga viti 2005 dhe me 31 për qind që nga viti 1950, sasia e polenit rritet si pasojë e ritmeve më të larta të fotosintezës.

5. Dëmtimi i qarkullimit të zemrës

Kur ndotësit e ajrit udhëtojnë në gjakun tuaj përmes mushkërive, rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe sistemit të qarkullimit të gjakut rritet ndërsa enët e gjakut ngushtohen dhe ngurtësohen.

Një studim i vitit 2018 i kryer në Londër zbuloi se me rritjen e ndotjes së ajrit, grimcat arrijnë të hyjnë në qarkullimin e gjakut, duke e detyruar zemrën të punojë më shumë për të pompuar.

Rezultati mund të çojë në ndryshimin e strukturës së zemrës me dy dhomat e poshtme që bëhen më të mëdha dhe më të zgjeruara – një ndryshim që shihet shpesh në fazat e hershme të dështimit të zemrës.

4. Infertiliteti

Një nga efektet më pak të njohura të ndotjes së ajrit po studiohet nga Dr Gareth Nye, pedagog i anatomisë dhe fiziologjisë në Universitetin e Chester, MB, është ndikimi i ndotjes së ajrit në Fertilitet.

“Një hulumtim me18,000 çifte në Kinë zbuloi se ata që jetonin me nivele mesatarisht më të larta të ndotjes me grimca të vogla kishin një rrezik 20 për qind më të madh të infertilitetit,” tha Nye.

3. Kequshqyerja

Ndryshimi i modeleve të reshjeve, rritja e temperaturave të oqeanit dhe ngjarjet ekstreme të motit po kontribuojnë në kequshqyerjen e keqe në botën në zhvillim. Kequshqyerja çon në një sërë komplikimesh shëndetësore: sëmundje të zemrës, kancer dhe diabet,

2. Shëndeti mendor

Pas fatkeqësive globale si zjarret, përmbytjet ose uraganet, problemet e shëndetit mendor vetëm sa po përkeqësohen.

1. Mikroplastika që gjendet në trupin tonë

Nuk është vetëm ndryshimi i klimës që dëmton shëndetin tonë, është mospërfillja për mirëqenien e planetit, që shihet qartë në përdorimin e tepruar plastikës.

Mikroplastika, copa jashtëzakonisht të vogla të mbeturinave plastike që gjenden në mjedis, po gjenden në trupin e njeriut. Në mars, ato u gjetën në gjakun e njeriut për herë të parë – po flasim për plastikë të përdorur për të bërë shishe pijesh, ambalazhe dhe çanta për blerje. Ekziston frika midis shkencëtarëve se këto nanogrimca arrijnë deri në organet tona përmes qarkullimit të gjakut.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x