23.5 C
Tirana
13 / 07 / 2024

Muzika, harmonika neurale e emocionit dhe si dashuria rikompozon trurin tonë

“Dritat dhe hijet po fluturojnë vazhdimisht nëpër qiellin tim të brendshëm dhe nuk e di as nga vijnë e as ku shkojnë; as nuk i kërkoj shumë nga afër, – shkroi Nathaniel Hawthorne në fletoren e tij një ditë pranvere në 1840. “Është e rrezikshme të shikosh shumë hollësisht fenomene të tilla. Është e përshtatshme të krijosh një substancë ku në fillim kishte një hije të thjeshtë… Është më mirë të mos përpiqesh ta interpretosh atë në gjuhën tokësore, por të presësh që shpirti të kuptojë veten.”

Një shekull pas tij, filozofi francez Simone Weil – një tjetër vizionar i një depërtimi të pazakontë në thellësitë e shpirtit – mendoi paradoksin e miqësisë , duke vërejtur se “është një gabim të dëshirojmë të kuptohemi përpara se t’i bëjmë të qartë vetvetes. ”

Ky tregim origjinal dhe i kthjellët i kompleksitetit të dashurisë dhe rolit të saj thelbësor në mirëqenien njerëzore bazohet në kërkimet më të fundit shkencore. Tre psikiatër të shquar merren me detyrën e vështirë për të pajtuar atë që artistët dhe mendimtarët kanë ditur për mijëra vjet për zemrën e njeriut me atë që është mësuar vetëm kohët e fundit për funksionet primitive të trurit të njeriut.

Një Teori e Përgjithshme e Dashurisë tregon se sistemet tona nervore nuk janë të pavarura: që nga fëmijëria e hershme, truri ynë lidhet në të vërtetë me ata të njerëzve afër nesh, në një ritëm të heshtur që ndryshon vetë strukturën e trurit tonë, vendos gjatë gjithë jetës. modele emocionale dhe na bën, në një pjesë të madhe, ata që jemi. Duke shpjeguar se si funksionojnë marrëdhëniet, se si prindërit e formojnë veten në zhvillim të fëmijës së tyre, si funksionon vërtet psikoterapia dhe sesi shoqëria jonë shkel në mënyrë të rrezikshme ligjet thelbësore emocionale, kjo është një vepër me pasion dhe elokuencë të rrallë që do të ndryshojë përgjithmonë mënyrën se si mendoni për intimitetin njerëzor.

Që një ndërgjegje të kuptojë një tjetër – të kuptojë se si është të jesh një tjetër – mund të jetë sfida supreme e komunikimit dhe bashkëjetesës, sepse secili prej nesh ecim nëpër jetë gjysmë të errët për veten tonë. Ne e synojmë mendjen analitike – atë instrument të mrekullueshëm të risive mijëvjeçarë në krijimin evolucionar – në paqartësi, por mbyllja e thjerrëzës së vetëkuptimit është diçka shumë më parësore: Emocioni njollosë okularin e jetës, shpesh pa vetëdijen tonë, duke ndryshuar atë që ne të shohim dhe të na bëjë të reagojmë jo ndaj asaj që është, por ndaj asaj që ne po perceptojmë. Kushdo me vetëdije të moderuar mund të lidhet me përvojën e të paturit një gjëndje shpirtërore nervoze, indinjatë ose melankolik që i zbret në dukje të paqartë, kur në fakt është bashkuar nga një atmosferë e padukshme dhe e përhapur e ndjenjës së papërpunuar: Kush prej nesh ka një moment njerëzor, nuk synonte një flakë tërbimi ndaj personit të gabuar për gjënë e gabuar, sepse diçka krejtësisht tjetër po e mbush qiellin e mendjes me ngarkesën e tij të ngarkuar të gabimit.

Pse emocioni e mjegullon kaq lehtë thjerrëzën e përvojës, është ajo që eksplorojnë treshja e psikiatërve Thomas Lewis, Fari Amini dhe Richard Lannon, përgjatë një teorie të përgjithshme të dashurisë libri krejtësisht zbulues që mbetet, si i vetmi hetim ndriçues mbi natyrën neurologjike dhe edukimin psikologjik, se pse ndiejmë atë që ndiejmë dhe se si kjo formëson mënyrën se si ne bëhemi ata që jemi.

Duke tërhequr një analogji me muzikën – e cila mund të jetë kaq thelbësore për ndjenjën tonë të gjallërisë pikërisht sepse ndan një mekanizëm themelor neuropsikologjik me emocionin – Lewis, Amini dhe Lannon ekzaminojnë përbërjen e ndjenjës jashtë shënimit nervor, duke ndriçuar ndërvarësinë dhe ndryshimin midis emocion dhe humor:

Emocionet zotërojnë evanscencën e një note muzikore. Kur një pianist godet një çelës, një çekiç përplaset me telin përkatës brenda instrumentit të tij dhe e vendos atë të vibrojë në frekuencën e tij karakteristike. Ndërsa amplituda e vibrimit zvogëlohet, zëri bie dhe shuhet. Emocionet veprojnë në një mënyrë analoge: një ngjarje prek një çelës të përgjegjshëm, tingëllon një ton i brendshëm i ndjenjës dhe së shpejti zvogëlohet në heshtje. (Figurat e të folurit “të këpusin telat e zemrës së dikujt” dhe “më godet një akord” kanë gjetur një vend në gjuhën tonë pikërisht për këtë arsye.) Rritja e aktivitetit në qarqet e emocioneve nuk prodhon tingull, por (ndër të tjera) një fytyrë shprehje. Kur ngacmimi nervor tejkalon një prag të fshehtë të vetëdijes, ajo që shfaqet është një ndjenjë – përvoja e ndërgjegjshme e aktivizimit emocional. Ndërsa aktiviteti nervor zvogëlohet, intensiteti i ndjenjës zvogëlohet, por një pjesë e aktivitetit të mbetur vazhdon në ato qarqe pasi një ndjenjë nuk është më e perceptueshme. Ashtu si fantazma e babait të Hamletit, një emocion shfaqet papritur në dramën e jetës sonë për të shtyrë lojtarët në drejtimin e duhur, dhe më pas shpërbëhet në hiç, duke lënë pas një përshtypje të paqartë të pranisë së tij të mëparshme.

Në këtë sfond të përhumbur ndjenjash, vallëzimi i humorit luhet, duke na rrotulluar në trazira me goditjen e tij bindëse:

Gjendja shpirtërore ekziston për shkak të aspektit muzikor të aktivitetit nervor të një emocioni, pjesa e poshtme e padukshme për veshët tanë të vetëdijshëm… Aspekti shpirtëror është një gjendje gatishmërie e shtuar për të përjetuar një emocion të caktuar. Aty ku një emocion është një notë e vetme, e goditur qartë, e varur për një moment në ajër të qetë, një përjetim është jehona e zgjatur, gati e padëgjueshme që pason. Vetëdija regjistron një nivel të zbehtë të aktivizimit në qarqet e emocioneve në mënyrë të dobët ose aspak. Dhe kështu ngjarjet provokuese të ditës mund të na lënë me një reagim emocional që na pret nën njoftimin tonë… Meqenëse aktivizimi nervor që krijon një emocion të caktuar zvogëlohet gradualisht, provokimi i tij përsëri është më i lehtë brenda dritares së përjetimit tonë.

Nëpërmjet këtyre pulsimeve dhe rezonancave të padukshme, përvoja jonë e tanishme jehonë me jehonat e së shkuarës:

Një ton muzikor bën që objektet fizike të dridhen në frekuencën e tij, fenomeni i reverberimit simpatik. Një soprano thyen një gotë vere me notën e duhur, teksa bën një kukurë qelqi të papërkulur së bashku me zërin e saj. Tonet emocionale në tru krijojnë një harmoni të gjallë me të kaluarën në një mënyrë të ngjashme. Truri nuk është i përbërë nga fije, dhe nuk ka fibra lëkundëse brenda kafkës. Por në sistemin nervor, informacioni bën jehonë poshtë fijeve që bashkojnë rrjetet nervore harmonike. Kur goditet një akord emocional, ajo ngjall në jetë kujtimet e kaluara të së njëjtës ndjenjë.

[…]

Një emocion i veçantë ringjall të gjitha kujtimet e instancave të tij të mëparshme. Çdo ndjenjë (pas së parës) është një përvojë shumështresore, që pasqyron vetëm pjesërisht botën e tanishme, shqisore.

Me kalimin e kohës, përvoja jonë e jetuar rilidh trurin, duke gjeneruar një vrull të fuqishëm zakoni emocional. Ajo që ne kemi ndjerë vjen në formë të asaj që ne ndjejmë më lehtë dhe më lehtë, duke hequr harpën e realitetit. Ne arrijmë ta perceptojmë botën jo ashtu siç është, por ashtu siç ne jemi. Në zemër të kësaj mosmarrëveshjeje të realitetit janë ato që Lewis, Amini dhe Lannon i quajnë Limbic Attractors – modele të parakushtëzuara të interpretimit të të dhënave ndijore hyrëse, të rrjetëzuara dendur dhe të rrënjosura thellë në trurin limbik, të aktivizuara në mënyrë refleksive dhe të fuqishme saqë mund të errësohen dhe mposhtin sinjalin e papërpunuar të realitetit.

Tërheqësit Limbikë janë burimi i verbërisë që na bën kaq të errët me veten, por ata janë gjithashtu një portal për të kapërcyer kufizimet tona duke u lidhur me mendjet e tjera, simpatike dhe tingëlluese me tone të ndryshme ndjenjash. Përmes harmonikeve të tilla të ndërsjella – askund më të fuqishme se sa në lidhjen limbike që ne e quajmë dashuri – ne mund të rikompozojmë kolonën tonë zanore të modeluar të emocioneve:

Për shkak se qeniet njerëzore kujtojnë me neurone, ne jemi të prirur të shohim më shumë nga ato që kemi parë tashmë, të dëgjojmë përsëri ato që kemi dëgjuar më shpesh, të mendojmë pikërisht atë që kemi menduar gjithmonë. Mendjet tona janë të ngarkuara nga një inerci informative, kursi i pandërprerë i së cilës nuk është i lehtë për t’u ngadalësuar… Asnjë individ nuk mund të mendojë rrugën e tij rreth Tërheqësve të tij, pasi ato janë të ngulitura në strukturën e mendimit… Sepse rezonanca limbike dhe rregullimi i bashkojnë mendjet njerëzore në një mënyrë të vazhdueshme. shkëmbimi i sinjaleve me ndikim, çdo tru është pjesë e një rrjeti lokal që ndan informacione – duke përfshirë Tërheqësit.

[…]

Nëpërmjet transmetimit limbik të ndikimit të një joshjeje, një person mund të tundojë një tjerët përmes virtualitetit të tij emocional. Të gjithë ne, kur përfshihemi në lidhje, biem nën ndikimin gravitacional të botës emocionale të tjetrit, në të njëjtën kohë që po përkulim mendjen e tij emocionale për ta përafruar me tonën. Çdo marrëdhënie është një yll binar, një fluks i zjarrtë i fushave të forcës magnetike të shkëmbimit, ndikimet e thella dhe të lashta të të cilave burojnë dhe ndjehen, ndjehen dhe burojnë.

Në çdo sistem të tillë yjor binar, kjo rezonancë limbike u lejon dy njerëzve të harmonizojnë përfshirjen e tyre emocionale, duke akorduar mirë tonet muzikore përkatëse që rrjedhin më lehtë nga çdo ndërgjegje – muzika e Pitagorës e sferave dhe harmonika qiellore e Keplerit, pikërisht këtu në Tokë, në universi i pafund i zemrës njerëzore:

Në një marrëdhënie, një mendje rishikon një tjetër; njëra zemër ndryshon partnerin e saj. Kjo trashëgimi befasuese e statusit tonë të kombinuar si gjitarë dhe qenie nervore është një rishikim limbik: fuqia për të rimodeluar pjesët emocionale të njerëzve që duam, pasi joshjet tona aktivizojnë disa rrugë limbike dhe mekanizmi i paepur i kujtesës së trurit i përforcon ato. Kush jemi dhe kush bëhemi varet, pjesërisht, nga kë duam.

The Marginalian / Maria Popova

Përgatiti: Albert Vataj

Artikujt më të kërkuar

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x