23.5 C
Tirana
13 / 07 / 2024

John F. Kennedy/ SOT NE DITËLINDJEN E PRESIDENTIT LEGJENDAR

Shprehje frazeologjike nga John F. Kennedy

– Injoranca e një votuesi në një demokraci dëmton sigurinë e të gjithëve.

– Ndërsa shprehim mirënjohjen tonë, nuk duhet të harrojmë kurrë se vlerësimi më i lartë nuk është të thuash fjalë, por të jetosh sipas tyre.

– Ata që e bëjnë të pamundur revolucionin paqësor, do ta bëjnë të pashmangshëm revolucionin e dhunshëm.

Konformiteti është burgu i lirisë dhe armiku i rritjes.

– Falni armiqtë tuaj, por mos harroni kurrë emrat e tyre.

– Kostoja e lirisë është gjithmonë e lartë, por amerikanët e kanë paguar gjithmonë atë. Dhe është një rrugë që nuk do ta zgjedhim kurrë, dhe ajo është rruga e dorëzimit ose e nënshtrimit.

– Një komb që ka frikë të lërë njerëzit e tij të gjykojnë të vërtetën dhe gënjeshtrën në një treg të hapur, është një komb që ka frikë nga qytetarët që e përfaqësojnë atë.

– Shokët e mi amerikanë, mos pyesni se çfarë mund të bëjë vendi juaj për ju, pyesni se çfarë mund të bëni ju për vendin tuaj.

– Le të mos negociojmë kurrë nga frika. Por le të mos kemi kurrë frikë të negociojmë.

– Një njeri mund të vdesë, kombet mund të ngrihen dhe bien, por një ide vazhdon.

– Paqja është një proces ditor, javor, mujor, duke ndryshuar gradualisht opinionet, duke gërryer ngadalë barrierat e vjetra, duke ndërtuar në heshtje struktura të reja.

– Qëllimi i edukimit është avancimi i dijes dhe përhapja e së vërtetës.

– Kur shkruhet në gjuhën kineze, fjala ‘krizë’ përbëhet nga dy karaktere. Njëra përfaqëson rrezikun dhe tjetra përfaqëson mundësinë.

– Problemet tona janë të krijuara nga njeriu, prandaj ato mund të zgjidhen nga njeriu. Dhe njeriu mund të jetë aq i madh sa të dojë. – – Asnjë problem i fatit njerëzor nuk është përtej qenieve njerëzore.

– Armiku i madh i së vërtetës shpesh nuk është gënjeshtra, e qëllimshme, e sajuar dhe e pandershme, por miti, këmbëngulës, bindës dhe jorealist.

– Njerëzimi duhet t’i japë fund luftës përpara se lufta t’i japë fund njerëzimit.

– Njeriu është ende kompjuteri më i jashtëzakonshëm nga të gjithë.

– Njeriu bën atë që duhet – pavarësisht nga pasojat personale, pavarësisht pengesave, rreziqeve dhe presioneve – dhe kjo është baza e të gjithë moralit njerëzor.

– Të gjitha nënat duan që djemtë e tyre të rriten për të bërë president, por nuk duan që ata të bëhen politikanë në këtë proces.

– Ne nuk jemi këtu për të mallkuar errësirën, por për të ndezur qirinjtë që mund të na udhëheqë përmes asaj errësirë drejt një të ardhmeje të sigurt dhe të arsyeshme.

– Lidhja jonë më themelore e përbashkët është se ne të gjithë e banojmë këtë planet. Ne të gjithë thithim të njëjtin ajër. Të gjithë ne e vlerësojmë të ardhmen e fëmijëve tanë. Dhe ne jemi të gjithë të vdekshëm.

– Është një fakt për të ardhur keq që ne mund të sigurojmë paqen vetëm duke u përgatitur për luftë. John

– Ne duhet ta përdorim kohën si një mjet, jo si një shtrat.

– Nëse tani nuk mund t’i japim fund dallimeve tona, të paktën ne mund të ndihmojmë ta bëjmë botën të sigurt për diversitet.

– Nëse një shoqëri e lirë nuk mund të ndihmojë shumë të varfër, nuk mund të shpëtojë të paktët që janë të pasur.

– Në një kohë krize të brendshme, njerëzit me vullnet të mirë dhe bujarë duhet të jenë në gjendje të bashkohen pavarësisht nga partia apo politika.

– Historia është një mjeshtër e pamëshirshme. Nuk ka të tashme, vetëm të kaluarën që nxiton drejt së ardhmes. Të përpiqesh të mbahesh fort do të thotë të fshihesh mënjanë.

– Toleranca nuk nënkupton mungesë përkushtimi ndaj bindjeve të veta. Përkundrazi dënon shtypjen ose persekutimin e të tjerëve.

– Bota është shumë ndryshe tani. Sepse njeriu mban në duart e tij të vdekshme fuqinë për të shfuqizuar të gjitha format e varfërisë njerëzore dhe të gjitha format e jetës njerëzore.

Përgatiti: Albert Vataj

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x