24.5 C
Tirana
23 / 06 / 2024

Alen Boske për “Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo”

“Një autor që meriton fame evropiane”

Alen Boske shkruan për të: ”Ky libër jashtë shtigjeve të rrahura na sjell ngazëllim që na përtërihet vazhdimisht. Ai të kujton “Revizorin“ e Gogolit me ofendimet me humor që patën dashur Volteri apo Didëroi. Emri i komunizmit nuk ka nevojë që të shprehet. Një demaskim do të ishte më brutal dhe në të vërtetë më i lehtë . Këtu gjithçka është ironike, e balancuar për bukuri, por pa krahë. Dhe dinamiti mbulohet me petale. Një autor që meriton famë evropiane.”- “ Le Figaro” 26.07.1990

________

“Do të të lexoj disa nga esetë, aforizmat dhe eskizet e mia të reja, Demkë.

Mëzi përsëri filloi të hidhej në tërfil. Shoku Zylo lexonte.

Ese nr. 1

Hunda është organ nuhatjeje . A mund të themi të shtojmë sasinë e hundëve? Jo . Duhet thënë të rrisim nivelin e nuhatjes dhe cilësinë e nuhatjes me hundën që disponojmë.

Ese nr. 2

Minarja është armike e fizikës dhe njëkohësisht e thërret në ndihmë për t’u mbrojtur nga rrufeja. Ajo vë mbi majënbe saj një rrufepritëse.

Ese nr. 3

Kritiku Zaim Avazi më tha:

-Do të shkruaj një dramë karakteresh.

-Në qoftëse ke vetë karakter, ke ç’t’u japēsh personazheve, – i thashë.

Ese nr. 4

Shpifje do të thotë: peshku i vogël e ha të madhin.

Ese nr. 5

Konservator: peshk i konservuar në kuti. Liberal: peshk në det, por që zihet në rrjetë dhe përfundon në kuti konserve.

Ese nr. 6

Redaktor: njeri që pret vezën e strucit, por që kënaqet me vezën e rabeckës.

Ese nr. 7

Burokrat: cjap që ha letër, por nuk përjashtohet rasti të hajë edhe veshë.”

(Marrë nga llogaria personale e Elona Agolli, e bija e shkrimtarit)

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x