25.5 C
Tirana
25 / 06 / 2024

Rreziku nga rusët/ Ukraina po konsideron mbylljen e centralit bërthamor të Zaporizhzhia

Ukraina po konsideron mbylljen e termocentralit bërthamor Zaporizhzhia për shkak të përkeqësimit të situatës së sigurisë, tha Oleh Korikov, kryeinspektori shtetëror për sigurinë bërthamore të Ukrainës, sipas The Guardian.

Zaporizhzhia është termocentrali më i madh bërthamor në Europë.

“Përkeqësimi i vazhdueshëm i situatës, mungesa e zgjatur e furnizimit me energji elektrike do të na detyrojë të vendosim gjeneratorë me naftë dhe është jashtëzakonisht e vështirë të përmbushimin nevojat gjatë luftës”, shtoi Korikov.

Korikov tha se mbajtja në punë e gjeneratorëve me naftë nuk do të ishte pozitive. Në një intervistë muajin e kaluar, CEO i Energoatom, Petro Kotin shpjegoi pse gjeneratorët me naftë nuk janë një alternativë e mirë.

“Katër rezervuarë të mëdhenj të karburantit dizel nevojiten në ditë,” shpjegoi Korikov.

“Potencialisht, ne mund të gjendemi në një situatë të vështirë ku mund të kemi mungesa të naftës; mund të shkaktojë një aksident, duke dëmtuar zonën aktive të reaktorëve dhe duke lëshuar produkte radioaktive në mjedis.

Kjo jo vetëm që do të prekë territorin e Ukrainës, por gjithashtu do të prodhojë efekte ndërkufitare.

Aktualisht, termocentrali “gjeneron energji elektrike dhe e furnizon atë për nevojat e veta” përmes një procesi të jashtëzakonshëm të quajtur ishullim, ku centrali – edhe pse i shkëputur nga një rrjet elektrik përdor energjinë e tij për të fuqizuar sistemet e ftohjes, sipas Korikov.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x