25.5 C
Tirana
25 / 06 / 2024

Rënie e lehtë e prodhimit botëror të drithërave këtë vit

Çmimet botërore të mallrave ushqimore kanë pësuar një rënie të lehtë në qershor për të tretin muaj radhazi, njofton Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO arriti mesatarisht 154.2 pikë në qershor 2022, 2.3 për qind më pak nga maji. Indeksi, i cili gjurmon ndryshimet mujore në çmimet ndërkombëtare të shportës ushqimore të tregtuara zakonisht, mbeti, gjithsesi, 23.1 për qind më i lartë se në qershor 2021. Çmimet ndërkombëtare të grurit ranë me 5.7 për qind në qershor, por mbetën 48.5 për qind mbi vlerat e tyre të një viti më parë

Indeksi i çmimeve të vajit vegjetal të FAO-s ishte mesatarisht 211.8 pikë në qershor, me një rënie prej 7.6 për qind nga muaji në muaj. Çmimet botërore të vajit të palmës ranë nga rritja sezonale e prodhimit të vendeve kryesore prodhuese dhe perspektivat e rritjes së furnizimeve nga Indonezia.

Indeksi i Çmimeve të Sheqerit të FAO-s ishte mesatarisht 117.3 pikë në qershor, 2.6 për qind më pak nga maji, duke shënuar rënien e dytë mujore radhazi, duke arritur nivelin më të ulët që nga shkurti, i ndikuar nga perspektivat e mira të prodhimit global. Ngadalësimi i rritjes ekonomike botërore ndikoi gjithashtu në kërkesën dhe çmimet ndërkombëtare të sheqerit.

Faktorët që çuan çmimet globale të larta janë ende në lojë, për shkak të kërkesës së fortë globale, moti i pafavorshëm në disa vende të mëdha, kostot e larta të prodhimit dhe transportit dhe ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit për shkak të COVID-19, të shoqëruara nga pasiguritë që rrjedhin, nga lufta e vazhdueshme në Ukrainë”, tha Máximo Torero, Kryeekonomisti i FAO.

Ndërkohë, Indeksi i Çmimeve të Mishit të FAO-s arriti mesatarisht 124.7 pikë në qershor, 1.7 për qind më shumë se maji, duke vendosur një rekord të ri të lartë dhe duke tejkaluar me 12.7 për qind vlerën e tij në qershor 2021.

Duke llogaritur pjesën më të madhe të rënies, tregtia me drithëra e tjerë parashikohet të tkurret me 4.1 përqind  kryesisht i nxitur nga humbjet e misrit të lidhura me luftën dhe eksportet e elbit nga Ukraina.

Parashikimi i FAO-s për prodhimin agregat të drithërave të grupit të vendeve me deficit ushqimor me të ardhura të ulëta  në vitin 2022 konsiderohet në 187.8 milionë tonë, një rritje krahasuar me mesataren pesëvjeçare dhe një vit më parë, thuhet në raport.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x