13.5 C
Tirana
24 / 02 / 2024

Përdoruesit e monopatinave burim aksidentesh, ligji s’parashikon ndëshkim

Për të kursyer karburant apo për të shmangur trafikun shumë qytetarë kanë zgjedhur të lëvizin me monopatina elektronike por kjo ka nxjerrë në pah shumë rreziqe.

Shumica e përdoruesve të monopatinave janë të mitur apo persona që nuk kanë leje drejtimi që do të thotë se nuk e njohin kodin rrugor dhe sinjalistikën çka i ekspozon ata drejt aksidenteve.

Pamjet e një aksidenti në Tiranë tregojnë, se shkak ishte shkelja e rregullave nga drejtuesi i mjetit elektrik.

Raste të tilla janë kthyer në një problem për policinë rrugore të Tiranës.

“Drejtuesit e monopatinave nuk respektojnë sinjalistikat. Dalin nga korsitë, shkelin semaforin. Janë burim aksidentesh”, tha Meridian Hasa, inspektor i qarkullimit rrugor.

Kodi Rrugor nuk e parashikon ndëshkimin e shkeljeve që vijnë nga këto mjete elektrike, e për pasojë për policinë rrugore nuk ka bazë ligjore për të vendosur masa administrative apo penale dhe mjaftohet vetëm me këshillime.

“Të sillen në rrugë si të gjitha drejtuesit e tjerë të mjeteve. Të ecin vetëm në korsinë e biçikletave, të respektojnë semaforin dhe të mbajnë kaska“, u shpreh Meridian Hasa, inspektor i qarkullimit rrugor.

Megjithëse janë bërë masive në përdorim monopatinat por edhe motorë elektronik drejtoria e përgjithshme e shërbimit të transportit rrugor nuk ka bërë ende një klasifikim për t’i quajtur këto mjete elektronike motorike apo mjete çikliste.

Artikujt më të kërkuar

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x